Мартин Бел: И Срби су били жртве у Сарајеву

02-02-2013 12:06:00 | | Агенције/ Б.В. / Фото: Блиц, Б92 |

Свједок тужилаштва Хашког трибунала, британски новинар Мартин Бел рекао је данас на суђењу Ратку Младићу да су у току рата у Сарајеву и Срби, а не само муслимани, "живјели биједно, и да је и на њих отварана снајперска ватра".

Бел је потврдио да су "српски војници око Сарајева били мјештани који су бранили своје домове и породице", да су они мобилисани у редове ВРС и да су "јединице биле упућиване и споља, из Београда". Потврдио је и Иветићеву сугестију да су у "Би-Би-Си-ју још на почетку сукоба у БиХ одлучили да су муслимани добри момци".

"То сам увидео послије напада на колону ЈНА, када је пуцано и на амбулантна кола. Питали су ме да ли сам сигуран да хоћу да о томе извјестим и ја сам рекао да јесам, да сам разговарао с рањеним официром, и они су то прихватили, али постојала је предрасуда", рекао је Бел. Осврћући се на коментаре да је био "просрпски оријентисан", Бел је рекао да то "никада није речено јавно", али да је "стекао утисак да колеге мисле да траћи вријеме".

"За неке је ситуација била црно-бијела, ја сам видио разне нијансе сиве и опет бих тако урадио", изјавио је Бел. По његовом искуству, "Срби, као ниједан други народ, живе у историји". "Сукоб у БиХ је био осми о којем сам извјештавао и нигдје људи нису толико знали о историји и за шта се боре", казао је Бел. Рекао је да је током боравка у БиХ, у Витезу, у Лашванској долини, видио да су људи носили слике Анте Павелића.

Потврдио је и да је знао за дјеловање муџахедина у средњој Босни. "Они су почели да пристижу среднином 1993. Слике избјеглих муслимана имале су велики утицај на арапски свијет. Једном сам и ја саудијским авионом дошао до Сарајева", рекао је Бел, напомињући да су муџахедини имали "застрашујући став у односу на штампу".

Мартин Бел је био ратни извјештач Би-Би-Си из бивше Југославије, а своја искуства из Сарајева описао је у књизи "У опасности".