Симоњанова: Западно новинарство дотакло ново дно

20-04-2017 06:52:38 | | / vostok.rs |


Главни уредник Спутњика и телевизије РТ Маргарита Симоњан прокоментарисала је „ексклузивни материјал“ агенције Ројтерс у којем се тврди да је Руски институт за стратешка истраживања (РИСИ) наводно израдио стратегију мешања у америчке изборе.

Ројтерс се позива на седам неименованих извора. Према подацима те агенције, службеници РИСИ су израдили два документа: један наводно предвиђа стварање позитивног лика кандидата који одговара Кремљу, а други — ширење информација о неправилностима на изборима. На Трамповом имиџу је требало да раде РТ, Спутњик и други медији.

„Западно новинарство је дотакло ново дно. Ројтерс пише да зна седам момака који могу главу да дају да су својим очима видели тајни руски извештај. Чак два. Дајте Ројтерсу Оскара за најбољи сценарио, заслужио га је“, каже Симоњанова.

Раније је саопштење које је објавио Ројтерс прокоментарисао прес-секретар Владимира Путина Дмитриј Песков. Он је изјавио да ништа не зна ни о каквом извештају РИСИ и додао да „седам анонимних извора не вреде колико један прави“.

Са своје стране, директор РИСИ и бивши премијер Русије Михаиил Фратков нагласио је да аутори не би могли да разликују стварност од фантазије. Према његовим речима, постојање оваквих саопштења доказује да његов институт почиење неком да смета.