Русија предала доказе да је хемијски напад у Идлибу био инсцениран

20-04-2017 10:04:26 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Александар Шуљгин изјавио је да су руски представници предали тој организацији доказе да је хемијски напад у Идлибу био инсцениран.

Шуљгин је изјавио да је одржана седница Извршног савета ОЗХО током које говорио је и директор Одељења за питања неширења и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов.

„Сазнавши да руски представник планира да свој говор пропрати показивањем фотографија, западне колеге су покушале да то спрече. Уљанову је на крају ипак било дозвољено да покаже фотографије са места инцидента“, рекао је Шуљгин.

Дипломата је нагласио да је показивање правих снимака са места догађаја од 4. априла било неопходно због објављивања снимака на Јутјубу који приказују лажну слику стања. Према Шуљгиновим речима, судећи по показаним фотографијама, верзија о употреби хемијског оружја има много недоследности.

„Тврди се да је, на пример, био коришћен сарин, најснажнија отровна супстанца. Лекарима је познато да се употребом сарина сужавају зенице. Међутим, на фотографијама се види да су деци зенице раширене. То је прва недоследност. Друга недоследност је карактер кратера на који се позивају представници хуманитарних организација који илуструју своју причу о злочинима сиријског режима. Кратер очигледно није од авио-бомбе или ракете, већ, вероватно, наводи на помисао да је била организована експлозија мање количине муниције на земљи са додатком неких хемикалија“, сматра он.

Подсетимо, западне земље без доказа су оптужиле сиријске власти за употребу хемијског оружја у Идлибу.