Русија би могла одузимати држављанство терористима

19-04-2017 08:36:48 | | / vostok.rs |


Лидери четири партије поднели су Државној думи Русије амандмане на закон о држављанству којима се предвиђа одузимање држављанства лицима која су осуђена за тероризам, наводи се у електронској бази докумената Доњег дома Парламента Русије.

У објашњењу закона се наводи да актуелно руско законодавство не предвиђа такве мере и предлаже уношење одговарајућих амандмана на члан 22. федералног закона „О држављанству Руске Федерације“.

Посланици сматрају да ће закон постати додатна заштита за Русе од тероризма и да ће помоћи да се спрече слични злочини од стране лица која су добила руско држављанство.

„Доношење федералног закона не захтева додатне расходе који се покривају из федералног буџета“, нагласили су аутори закона.

Раније је председник Владимир Путин изјавио да према Уставу Русије нико не може да буде лишен држављанства, али да одлука која је послужила као основа за његово добијање може да буде укинута. Повод за подношење амандмана је изјава председника Казахстана Нурсултана Назарбајева да ће Казахстанци који су припадници ДАЕШ-а бити лишени држављанства те земље.