Јаковенко: Односи између Велике Британије и Русије најгори што су икада били

18-04-2017 09:17:48 | | © Global Look Press/ vostok.rs |


Руско-британски односи су на најнижем односу до сада, рекао је амбасадор Русије у Великој Британији, побијајући тврдње Лондона да је Москва на "погрешној страни" у Сирији.

Он је такође критиковао одлуку Лондона о слању трупа на границу Естоније.

Одговарајући на тврдње британског премијера Терезе Маеј да је Русија на "погрешној страни аргумента" када је у питању Сирија, амбасадор Александар Јаковенко је изјавио да је "истина потпуно супротна"


Он је истакао да не постоји умерена опозиција као алтернатива садашњој власти у Сирији, позивајући се такође на сличне изјаве бившег британског амбасадора за државе Блиског истока, Питера Форда.

Зато постоји "хитна потреба за трајним прекидом ватре и политичким процесом између Сиријаца, тако да они могу да одлуче."


"Чини се да се нашим западним партнерима не свиђа овај приступ и желе да одлуче за Сиријаце ко ће учествовати у политичком процесу, а ко неће", рекао је за јаковенко за Дејли Мејл.

Упитан за оптужбе британског секретара за одбрану, Мајкла Фелона да је Русија одговорна за хемијски напад у Сирији, Јаковенко је рекао да Москва осуђује "непријатељску реторику која није поткрепљена доказима."


Након хемијског напада у Сирији и каснијим ваздушним нападима Вашингтона на Сирију, британски министар спољних послова Борис Џонсон је отказао планирану посету Москви, а које отказивање је Јаковенко назвао "несретним" потезом.

"То је само још један показатељ да не постоји билатерални однос између наша два народа, а што је много више од пуких дипломатских", додао је он.


Јаковенко је оптужио Велику Британију за "подизање тензија" у Европи због одлуке да се распореди 800 војника у Естонији, у близини руске границе, а за које Фелон тврди је у циљу "одбране" НАТО-а.


"Осуђујемо распоређивање војника дуж границе између НАТО-а и Русије
јер подиже тензије у Европи. Русија не представља никакву претњу Естонији нити било којој другој чланици НАТО-а", нагласио је Јаковенко.

На питање Дејли Мејла да ли верује да су однос између Велике Британије и Русије најгори што су икада били, Јаковенко је одговорио потврдно - да, јесу.


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Восток, РТ