"Рат у стиху" Аљоше Љубојевића

26-09-2014 06:39:13 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Књижевни текст Аљоше Љубојевића, који живи у Бијељини, уврштен је електронски зборник "Поучак о низовима: читанка" Омладинског центра ЦК13 из Новог Сада.

Љубојевићев књижевни текст изабран је, заједно са још око 30, на конкурсу на који је пријављено више од 200 текстова аутора из свих дијелова бивше Југославије, као и из Њемачке, Норвешке и Бугарске.

"На конкурс у Нови Сад послао сам неколико кратких прича написаних у форми стиха. Приче се баве темама које су у ратном и поратном периоду некако остале на маргини, али ипак дубоко у сјећањима људи који су тада живјели у БиХ.

Одрастање, одласци, досељавања, почеци, изгубљеност и изненађеност новим окружењима сасвим другачије изгледају из визуре једног седмогодишњака, који је наратор ових прича", рекао је Љубојевић Срни.

Овај електронски зборник до краја септембра ће бити доступан онлајн и бесплатан за преузимање и даљу дистрибуцију, наводе у Омладинском центру ЦК13.

Љубојевић је објавио збирку кратких прича "Без филтера", у издању Књижевне омладине Србије, а његове кратке приче објављене су и у бројним зборницима у региону. Народна библиотека Републике Српске уврстила је Љубојевићеве приче у зборник Савремених писаца Српске који је представљен на сајму у Грчкој.

Крајем прошле године додијељено му је друго мјесто за поезију у категорији до 30 година на Петом међународном фестивалу "Станислав Препрек" у Новом Саду. Освојио је 2011. године друго мјесто за кратку причу на Међународном фестивалу "Војислав Деспотов" у Новом Саду.

Сарађује и објављује у часопису "Путеви" Бањалука.