Песков: Москва одбацује оптужбе да Русија наводно покушава да сакрије умешаност Дамаска у хемијски напад

12-04-2017 05:18:38 | | / vostok.rs |


Москва одбацује све оптужбе да Русија наводно покушава да сакрије умешаност Дамаска у хемијски напад на Идлиб, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„У сваком случају, одбацујемо све оптужбе у вези са тим“, рекао је Песков коментаришући оптужбе Беле куће.

„Желимо да вас подсетимо да је Русија једина земља која је од самог почетка позивала на непристрасну међународну истрагу о употреби хемијских средстава у Идлибу. Управо је Русија позивала да се у најкраћем могућем року постигне договор о спровођењу такве истраге пре него што погрешно залепимо етикете једној или другој страни“, рекао је портпарол руског председника.

Песков је оптужбе на рачун Москве о прикривању учешћа Дамаска у хемијском нападу у Идлибу назвао информационом пометњом и додао да у овим неоснованим оптужбама постоји много опречних информација.

Постављање питања о потреби да се Русија дистанцира од председника Сирије Башара ел Асада, без решавања проблема борбе против терористичке групе ДАЕШ и политичког решења, кратковидо је, додао је Песков.

Одговарајући на питање да ли постоје неке околности под којима би Москва могла да се дистанцира од Асада, он је нагласио да постоје два основна циља: борба против ДАЕШ-а и утврђивање начина да се из ове ситуације изађе не силом, већ политичким и дипломатским средствима, односно, за налажење политичког решења сиријског проблема.

„Сматрамо да је кратковидо питање о потреби да се дистанцирамо од Асада без спомињања два главна циља“, рекао је Песков.

Он је подсетио да је Асад легитимни председник Сирије, а војска којом командује учествује у директној борби против међународног тероризма који је тренутно веома распрострањен на територији Сирије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут