Путин и Рохани: Агресивна дејства САД против Сирије недопустива

10-04-2017 11:07:58 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору са председником Ирана Хасаном Роуханијем истакао да су агресивна дејства САД против Сирије недопустива и изјаснили су се за објективну истрагу околности инцидента са хемијским оружјем у сиријској провинцији Идлиб. То је у недељу саопштила прес-служба Кремља.

Како је истакла прес-служба, разговор је одржан на иницијативу иранске стране.

„Председници су разменили мишљења о ситуацији у Сирији. Обе стране су истакле да су недопустива агресивна дејства САД против суверене државе чиме се крше норма међународног права. Владимир Путин и Хасан Роухани се залажу за објективну, непристрасну истрагу свих околности инцидента са хемијским оружјем 4. априла у сиријској провинцији Идлиб. Лидери су такође истакли важност наставка тесне сарадње у циљу политичко-дипломатског регулисања оружаног конфликта у Сирији”, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Осим тога, Путин се захвалио Роуханију на саучешћу у вези са терористичким нападом 3. априла у метроу Санкт Петербурга, у којем је погинуло 13 особа.

Председници Ирана и Русије такође су размотрили споразум постигнут у оквиру посете Роуханија Русији крајем марта ове године. „Посебна пажња је посвећена кључним аспектима билатералне сарадње у антитерористичкој сфери, изражена је спремност на њено даље продубљивање у циљу стабилности и безбедности на Блиском истоку”, истакла је прес-служба.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Руска реч