Почињу "Шантићеве вечери поезије"

22-09-2014 03:48:11 | | СРНА/ mojenovosti.com |

У Мостару ће вечерас почети "Шантићеве вечери поезије", које организују Градски одбор Србског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" и Србско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле".

За ову, 95-ту и једну од најзначајнијих манифестација, организатори нису добили финансијску подршку града Мостара, нити било које друге институције у БиХ.

Без обзира на то, "Просвјета" и "Гусле" успјеле су да организују квалитетан седмодневни програм који ће трајати до 29. септембра.

Предсједник мостарске "Просвјете" Бранислав Рајковић рекао је раније да ни "Просвјета", ни "Гусле", као национална друштва, нису на буџету нити имају сталне приходе, већ се финансирају из пројеката.

"Без обзира на финансијске потешкоће, ми ипак имамо добар програм на Шантићевим вечерима поезије", рекао је Рајковић.

Предсједник "Гусала" Радислав Tубић истакао је да је срамотно за представнике градске власти Мостара, као и других институција у БиХ, то што је изостала подршка за "Шантићеве вечери поезије".

"У данашње вријеме је веома тешко организовати било какву културну манифестацију, али мислимо да је Шантић, ако нигдје друго, онда бар у Мостару заслужио велику подршку и да се у његову част организују ове вечери које би требало дуже да трају и да имају што квалитетнији програм. Нажалост, и ове године су се оглушили на наше молбе људи из Градске управе и из многих институција у БиХ", рекао је Tубић.

Он је додао да су скромну помоћ манифестацији дали једино "Електропривреда Републике Српске" и "Мој такси" из Мостара.

Организатори су навели да ће "Шантићеве вечери поезије" бити отворене у атријуму Владичанског двора у Мостару у 19.00 часова, када ће наступити СПКУД "Гусле" Мостар, Клапа "Хрвоје" из Мостара и ансамбл "Мостарске кише", након чега је најављено учешће глумице Светлане Бојковић.

Сутра, у 19.00 часова у атријуму Владичанског двора у Мостару биће отворена изложба "Јован Дучић у дипломатији", у сарадњи с Архивом Југославије и СПКД "Просвјета" Гацко.

За сриједу, 24. септембра, резервисан је за "Портрет Милице Јефтимијевић Лилић", која је и потпредсједник Удружења књижевника Србије и која ће представити свој књижевни рад на србском, њемачком и италијнском језику.

Поетско вече младих, у сарадњи са Колеџом уједињеног свијета у Мостару, биће одржано у петак, 26. септембра, а у суботу, 27. септембра, у Градској галерији у Невесињу биће одржано поетско-музичко вече "Друга Шантићева кућа", јер је Невесиње било друга кућа познатог мостарског пјесника.

У понедјељак, 29. септембра, на великом степеништу у Старом граду у Мостару биће одржано вече савремене поезије, чиме ће бити и затворене "Шантићеве вечери".