Косачов: САД покушавају да реше унутрашње проблеме каубојским препадима

08-04-2017 10:56:16 | | / vostok.rs |


Заоштравање ситуације у Сирији резултат је агресивних и неспретних акција САД, сматра председник Међународног одбора Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„Заоштравање ситуације у Сирији је директна последица агресивних и истовремено отворено неспретних акција САД, које постају ’корпоративни стил‘ новог руководства, које покушава да реши унутрашње проблеме каубојским препадима у спољним пословима“, написао је Косачов на својој страници на Фејсбуку.

Осим тога, Косачов додаје да је тешко до краја предвидети последице тих акција, јер би суспензија Меморандума о летовима изнад Сирије могла да буде тек почетак.

Косачов наводи да руски авиони неће учествовати у војној акцији против САД, осим ако не буде постојала директна претња за руске трупе у Сирији.

„По мом мишљењу, то не значи да ће руско ратно ваздухопловство бити укључено у војне акције против Сједињених Америчких Држава и оних који их подржавају, осим ако не буде постојала директна претња за наше војнике у Сирији“, написао је Косачов.

Међутим, Косачов наглашава да уколико нелегитимни напад САД не добије адекватну процену међународне заједнице, то би могло да се схвати као сигнал да се наставе покушаји за постизање војним средствима „све мање очигледних циљева Вашингтона у Сирији“. Тада ће се вишеструко повећати све опасности од сукоба у било којој конфигурацији, додао је он.

Осим тога, Косачов додаје да је суспензија Меморандума о превенцији инцидента и безбедности летова током операција у Сирији био наметнут корак.

„Не може бити правних механизама за подршку незаконитим радњама. А својим нападом на базу сиријских владиних снага у Хомсу САД су саме себе поставиле ван међународних противтерористичких споразума, починивши истовремено два опасна дела“, написао је Косачов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут