Песков: Напади САД у интересу терориста

07-04-2017 01:06:23 | | / vostok.rs |


Амерички напади у Сирији су дефакто у интересу терористичких организација Исламске државе и Нусра фронта, оценио је прес секретар Кремља Дмитриј Песков.

"Ми већ знамо којим се циљевима руководио Вашингтон када је доносио одлуку о тим ударима. Али недвосмислена је чињеница да су напади де факто нанети у интересу ДАЕШ-а, Нусра фронта и других терористичких организација. с тим у вези такође се може изразити жаљење", рекао је Песков. Додао је да главни циљ Русије остаје да помогне сиријској војсци.

„У светлу ракетних напада тешко да се може говорити о још неком повећавању ризика — он је значајно повећан“, нагласио је Песков одговарајући на питање да ли са становишта Кремља суспендовање меморандума о спречавању инцидената повећава ризик од директног сукоба Русије и САД у Сирији.

На молбу да прецизира да ли Русија разматра могућност заштите објеката сиријских оружаних снага уз помоћ својих снага које се налазе у Сирији, Песков је рекао да је то питање за војску.

„То је питање које треба упутити нашим војним колегама. Још једном понављам, руске оружане снаге и војно-космичке снаге Русије се у Сирији налазе легитимно са становишта међународног права у вези са позивом легитимног сиријског руководства. Оне настављају да изводе операцију и чине све што је неопходно у интересу спровођења задатака које је поставио врховни командант председник Путин“, додао је Песков.

Москва сматра да Савет безбедности УН треба да осуди акт агресије САД, које су извршиле напад на сиријску ваздухопловну базу, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао да Русија жели да сазове седницу Савета безбедности УН како би се „размотрила ситуација настала после тог акта агресије“.

На питање да ли у Кремљу желе да Савет безбедности осуди акт америчке агресије Песков је одговорио: „Неоспорно“.

Прес секретар руског председника је такође оценио да је меморандум са Вашингтоном о безбедности летова над Сиријом изгубио смисао.

„Меморандум је изгубио смисао ноћас када су нанети удари“, додао је Песков.

Руска страна је била обавештена о томе да ће САД ударити на Сирију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Да, информација је стигла“, рекао је он.

Песков је објаснио да председнику Владимиру Путину „нико није телефонирао“ и додао да је вест стигла „путем канала за размену информација“.

Песков је навео и да нису у плану било какви контакти америчког и руског председника Доналда Трампа и Владимира Путина.

„Не, у овом тренутку нису планирани“, одговорио је Песков на питање да ли су поводом америчких напада на сиријску ваздухопловну базу планирани било какви контакти Трампа и Путина.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут