Лавров: Напад САД на Сирију представља акт агресије под потпуно измишљеним изговором

07-04-2017 11:37:37 | | / vostok.rs |


Америчке акције у Сирији подсећају на ситуацију са инвазијом на Ирак, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Руски министар је нагласио да ваздушни напад САД представља „акт агресије под потпуно измишљеним изговором“.

„Подсећа на ситуацију из 2003. године, када су Сједињене Америчке Државе и Велика Британија са својим савезницима извршиле инвазију на Ирак без одобрења Савета безбедности, уз грубо кршење међународног права“, рекао је Лавров.

САД се нису потрудиле да донесу било какве доказе који потврђују хемијске нападе у сиријском Идлибу, додао је Лавров.

„Сада се нису потрудиле ни да наведу било какве чињенице, ослањали су се само на фотографије, поново су шпекулисали о фотографијама деце и шпекулисали, наравно, на основу сведочења разних невладиних организација, укључујући свима познате преваранте из такозваних Белих шлемова, који инсценирају различите ситуације, да би затим провоцирали акције против сиријске владе“, рекао је Лавров.

Москва ће извући закључке о односима са Вашингтоном у вези са америчким нападом на ваздухопловну базу у Сирији, рекао је Лавров.

„Већ сада медији цитирају радосне изјаве бивших функционера Обамине администрације да сада, после ових напада сарадња Русије и САД постаје практично нереална. Надам се да ће се постидети, иако ћемо, наравно, ми донети сопствене закључке о нашим будућим односима“, истакао је руски министар.

Руски министар спољних послова изјавио је да ће руска страна захтевати обелодањивање истине о одлуци Вашингтона о нападима у Сирији.

Лавров је подсетио да је истина о операцији у Ираку откривена пре више од 10 година. „После више од десет година Тони Блер, тадашњи премијер Велике Британије признао је да су варали, да су све доводили у заблуду“, рекао је он на конференцији за новинаре у Ташкенту.

„Не знам када ће се сазнати цела истина о томе како су донете одлуке о нападима на Сирију у овој ситуацији, али мислим да, наравно, истину треба тражити и ми ћемо се тиме бавити“, додао је министар.

„Што се тиче жртава међу руским трупама, о њима тренутно ништа не знам. По свему судећи, није било жртава“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут