Грушко: У односима Москве и НАТО-а нема никаквог напретка

07-04-2017 07:47:09 | | / vostok.rs |


У односима Москве и НАТО-а, укључујући и сарадњу у супротстављању заједничким опасностима, нема никаквог напретка, изјавио је у четвртак стални представник Русије при Алијанси Александар Грушко.

„Ако озбиљно разговарамо и ослањамо се на чињенице, нема никаквог напретка у односима с НАТО-ом. Имамо политички дијалог… Али ако говоримо о ономе што се догађа ’на копну‘, у 2017. години треба да буду реализоване одлуке усвојене на самиту у Варшави: НАТО размешта додатне снаге на источном крилу“, рекао је Грушко у интервјуу телевизијском каналу „Русија 24“.

Према његовим речима, Москва уочава „нове облике војне делатности“ НАТО-а, који „прелазе оквире раније објављених“ и то ствара веома опасну ситуацију у сфери безбедности.

„На плану обнове сарадње у вези са заједничким проблемима безбедности никаквог померања нема“, додао је Грушко.

Дипломата је рекао да није искључена могућност састанка Савета Русија—НАТО на нивоу министара, али да за њега нема никаквих рационалних основа.

Москва је револтирана због изјава главнокомандујућег снагама НАТО-а у Европи Кертиса Скапаротија о могућности да је Русија подржавала покрет „Талибан“, изјавио је Грушко.

„То треба питати оне који дозвољавају овакве изјаве. Наравно, ми смо били и револтирани и веома зачуђени овим изјавама“, рекао је дипломата.