Гатилов: Инциденти у Сирији се злоупотребљавају како би се осујетили мировни преговори

06-04-2017 09:55:29 | | / vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов изјавио је да идеја о бацању кривице на Дамаск за наводни напад хемијским оружјем у сиријској покрајини Идлибу није добила широку подршку на конференцији у Бриселу и упозорио је да се инциденти злоупотребљавају како би се осујетили међусиријски мировни преговори.

„Што се тиче ове конференције, наравно, неки су покушали да је преусмере како би се пажња фокусирала на инцидент који се догодио (у Идлибу). Морам да кажем да то нису успели да постигну“, рекао је Гатилов руским новинарима и додао да су „само неки“ покушали да окриве сиријске власти за наводну употребу хемијског оружја.

Заменик руског министра упозорио је да се инциденти као онај у Идлибу злоупотребљавају како би се осујетили међусиријски мировни преговори.

„Све може да утиче на разговоре, али не бисмо желели да такве инциденте противници преговарачког процеса искористе како би га осујетили“, нагласио је Гатилов.

Савет безбедности УН одржао је у среду хитан састанак на којем је разматран наводни хемијски напад у сиријској провинцији Идлибу. Велика Британија, Француска и САД поднеле су Савету безбедности УН нацрт резолуције у којем се тврди да је наводни хемијски напад 4. априла у Идлибу извршила сиријска војска. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да Москва категорички одбацује нацрт те резолуције.

Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага Сирије саопштила је у уторак да је у нападу хемијским оружјем на град Хан Шејхун у провинцији Идлибу погинуло 80, а рањено 200 особа. Опозиција је за напад окривила владине снаге. Команда сиријске војске одлучно је одбацила опт
ужбе и за напад је окривила екстремисте и њихове финансијере.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут