Сафронков: Инцидент у провинцији Идлиб део кампање против Дамаска

06-04-2017 08:06:13 | | / vostok.rs |


Инцидент у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб је део кампање против Дамаска, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков током седнице Савета безбедности о ситуацији у Идлибу.

„Интересовање према инциденту има наглашене идеолошке обрисе. Оно је очигледан део кампање усмерене против Дамаска“, рекао је Сафроников.


Осим тога, он је навео да се Русије залаже за извођење пуне и објективне истраге инцидента. Сафроников је подсетио на изјаву генералног секретара УН са позивом да се истражи инцидент.


„Он је позвао да се утврди шта се заиста десило у Хан Шејхуну. Ми овакву позицију у потпуности подржавамо. Време је да се стане на пут лошој пракси истраге на даљину на основу информација које неки узимају, између осталих мисија за утврђивање чињеница, са интернета и преко анкета суседних земаља са Сиријом. Ове информације се не могу доказати“, рекао је Сафроников.


Заменик сталног представника Сирије при УН Монзер Монзер током седнице о ситуацији у Идлибу изјавио је да сиријске владине снаге немају хемијско оружје, јер су оптужбе о његовој примени у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб неосноване.


Према његовим речима, у овом тренутку Сирија је мета двоструког напада — са стране колега из СБ УН и наоружаних милитаната.


Русијa није подржала нацрт резолуције о употреби хемијског оружја у сиријском Идлибу. САД, Француска и Велика Британија су сазвале ванредну седницу СБ УН и предложили нацрт резолуције у којем се одговорност за догађај пребацује на сиријске власти.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут