САД и друге земље су поднеле резолуцију у СБ УН о Сирији на основу лажних чињеница

06-04-2017 07:45:55 | | / vostok.rs |


САД и друге земље су поднеле резолуцију у СБ УН о Сирији на основу лажних чињеница, изјавила је на брифингу портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Четвртог априла у оквиру ликвидације последица недавног упада терористичких група у провинцију Хама, авиони Ратног ваздухопловства Сирије су бомбардовали позиције екстремиста на источном ободу града Хан Шеихун. Мете су биле нагомилана војна техника и складишта муниције. На тој територији су се налазиле фабрике за производњу граната са отровним супстанцама“, изјавила је Захарова на брифингу.

Према њеним речима, „на интернету и у пристрасним медијима одмах су се појавила саопштења о наводној примени хемијског оружја од стране сиријске Владе против сопственог народа“.

„Ове чињенице, заједно са узорцима тла, забележене су и предате Организацији за забрану хемијског оружја. Нажалост, не предузимајући ништа, руководећи се искључиво лажним информацијама САД, Француска, Велике Британија поднеле су СБ УН пројекат резолуције који носи отворени антисиријски карактер и омогућује да јаче ескалира ситуација у тако специфичној унутарполитичкој ситуацији у Сирији и региону у целини“, навела је званична представница Министарства иностраних послова Русије.

Она сматра да је резолуција провокација која личи на представу коју је уочи интервенције у Ираку одиграо државни секретар САД Колин Пауел када је донео као доказ лажни прах који је, наводно, био хемијско оружје.

Захарова је рекла да се као извори информација о ситуацији о наводној употреби хемијског оружја у Идлибу не могу узимати „Бели шлемови“ и Сиријска опсерваторија за људска права.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут