Пророковић: Република Србска није сама

20-09-2014 03:07:18 | | СРНА/ Независне новине/ mojenovosti.com |

Састанак руководства Републике Српске, предвођеног предсједником Милорадом Додиком, са руским предсједником Владимиром Путином био је врло успјешан и показао је да Србска није сама, оцијенио је аналитичар Душан Пророковић.

"Република Србска није сама, нити се србски интереси данас бране само у Београду и Бањалуци неким нашим иницијативама. Ми за то имамо и међународну подршку и следећи корак би требало да буде да, не само Русију, него и све чланице групе БРИК /Бразил, Русија, Индија и Кина/ заинтересујемо за то", рекао је Срни Пророковић, који је извршни директор београдског Центра за стратешке алтернативе.

Он је оцијенио да је Република Србска "на корак до тога да ријеши питање своје енергетске безбједности у наредним годинама, што би утицало и на њен укупан развој и извјесну економску перспективу".

Наводећи да ће Европа имати све већи проблем са енергентима, гасом и нафтом, који ће бити све скупљи, Пророковић је рекао да је сусрет руководства Српске са Путином био један паметан потез.

Он истиче да недавну изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да се Дејтонски споразум не смије мијењати треба узети врло озбиљно, с обзиром да шефови дипломатија никада не говоре напамет и да њихове изјаве одражавају став државе.

"Ми присуствујемо великим притисцима да се Дејтонски споразум промени још од потписивања такозваног Прудског споразума до бутмирског процеса и сада нових најава да ће то уследити одмах после општих избора у БиХ. Зато је подршка Русије врло битна у том контексту", истакао је Пророковић.

Наводећи да је украјинска криза интензивирала неке процесе у Русији и повећала њихову заинтересованост за Балкан, Пророковић је оцијенио да се сада присуствује великом повратку Русије на Балкан и да ће бити све већи број оваквих састанака.

Коментаришући велики публицитет у руским медијима сусрета руководства Српске са Путином, Пророковић је рекао да руски медији сада врло приљежно и опширно извјештавају о свим дешавањима у Србској и Србији, поготово од када је почео медијски рат на Западу против Русије.

"Биће тога још, али мислим да то нама одговара, јер тако политички можемо да штитимо своје интересе преко Русије у међународним институцијама и да добијемо једног стабилног и јаког савезника како политички, тако и економски", рекао је Пророковић.

Он је навео да се, без обзира на све притиске и најаве из Брисела, извоз Србије у Русију повећава, поготово у сектору пољопривреде, тако да цијела акција која иде преко руских медија, захваљујући међународним околностима, може утицати повољно на српску економију, а не само политику.