Насина летелица Касини започела завршну фазу дугог путовања

02-04-2017 09:50:51 | | / vostok.rs |


Након што је провела скоро две деценије у свемиру, НАСА летелица Касини започела је завршну фазу свог дугог путовања.

Током последњег поглавља своје мисије под називом „Велико финале НАСА“, очекује се да Касини изврши низ зарона у неистражене територије између Сатурна и његових прстенова.

Летелица би требало да изврши укупно 22 такве недељне орбите, наводи се на званичном сајту НАСА.

Затим ће негде око 15. септембра Касини почети свој коначни зарон право у Сатурнову атмосферу, преносећи вредне научне податке до самог краја, чак и док свемирски брод буде горео попут метеора.

Истраживачи НАСА верују да ће та завршна фаза мисије Касини пружити детаљне мапе Сатурнове гравитације и помоћи да се сазна више о саставу прстенова и добију запањујуће крупне слике Сатурна и његових прстенова.

Треба напоменути да су научници НАСА одлучили да ефикасно униште Касини, јер свемирском броду понестаје горива и стога контрола лета полако губи могућност да прилагоди курс летелице, што би могло да доведе до судара са Сатурновим месецима Титаном и Енцеладом. Због тога што је постало очигледно да оба сателита имају потенцијал „да садрже услове за живот, или барем пребиотско окружење“, научници су одлучили да одбаце Касини у Сатурновој атмосфери, пре него да ризикују да контаминирају средину сателита и на тај начин угрозе будућа истраживања тих небеских тела.

Касини-Хајгенс је заједнички пројекат НАСА, Европске свемирске агенције (ЕСА) и Италијанске свемирске агенције (АСИ). Лансирана 1997. године, летилица Касини стигла је на своје одредиште 2004. године и од тада из орбите проучава Сатурн и његове сателите.

Хајгенс, сонда коју носи Касини, слетео је на највећи Сатурнов месец Титан 2005. године.