Хармоникаш из Лазаревца у Русији овенчан првом наградом

01-04-2017 07:25:42 | | Стефан Спасић (Фото лична архива), Политика/ vostok.rs |


Први пут је успео да прикупи новац за надметање у иностранству и вратио се као победник.

У конкуренцији тридесетак хармоникаша из седам земаља, Стефан Спасић, ученик четвртог разреда лазаревачке Средње музичке школе „Марко Тајчевић”, освојио је једну од три равноправне награде на међународном такмичењу у руском Државном институту за уметност и културу у Белгороду.

Петнаестоминутни наступ, чија су окосница српске и руске класичне композиције, оставио је жири без даха.

– После наступа пришао ми је Александар Шатов, диригент оркестра на белгородској музичкој академији, и похвалио ме. Занимало га је колико сам се дуго припремао за такмичење – каже за наш лист Стефан, додајући да су интензивне, свакодневне припреме са професором Марком Дражићем трајале од септембра прошле године, чак и за време зимског распуста. Како истиче, није му било ни тешко ни напорно – снагу му је уливала радост што ће наступити на међународном такмичењу, и то баш у Русији, земљи коју обожава.

– Једва сам чекао да видим како изгледа тај Државни институт за уметност и културу у Белгороду. Не кријем, волео бих када бих могао да на њему студирам, али с обзиром на материјалне могућности вероватно ћу школовање наставити у Крагујевцу или Источном Сарајеву – каже Стефан и живо се присећа тренутка када је жири такмичења у Белгороду саопштио имена победника.

– Чинило ми се да сам у том тренутку могао да полетим! Десетогодишња посвећеност хармоници добила је нови, потпунији смисао. Било ми је драго и што је награђен сав труд који је у мене последњих пет година уложио професор Марко Дражић. И што су награђени и моји родитељи, за сва одрицања, кредите и задуживања због моје љубави према хармоници – у даху каже Стефан.

Професор Дражић истиче да је Стефан његов најталентованији ученик и да му изузетно „лежи” управо извођење руских композиција. Уверен је да би његов дар и раније био запажен на међународним смотрама, али му је за интернационална надметања био неопходан и квалитетан инструмент. Тек прошле године родитељи су успели да му купе половну концертну хармонику, која је коштала чак 7.500 евра. Нова, о којој за сада само машта, стаје читавих 12.500 евра.

Стефан има још један сан: да у априлу наступи на међународном такмичењу које се одржава у Јалти. Али, каже, за то је нужно да обезбеди спонзоре који ће покрити трошкове путовања и боравка на Криму...

Драгана Јокић-Стаменковић,
Политика