Москва и Минск нису договорили цену нафте и гаса

31-03-2017 09:20:42 | | / vostok.rs |


Москва и Минск нису успели да се договоре о регулисању спора о нафти и гасу. Белорусија није спремна да исплати акумулирани дуг за гас у износу од 700 милиона долара, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак.

„Завршени су преговори о гасу између влада Русије и Белорусије, разговарано је о ставовима обе стране, још једном је проверена тренутна ситуација. Нажалост, нисмо се коначно договорили о решењу спора“, рекао је он.

Према речима руског министра, преговори нису успели пре свега зато што белоруска страна није спремна да отплати дуг без пружања Русији основних поставки у цени и условима.

„Наравно, видимо недовољно конструктиван став Белорусије. Ипак, преговори се настављају, нисмо ми започели овај сукоб и рачунамо да ће се став белоруске стране бити конструктивнији“, закључио је министар енергетике.

Русија и Белорусија су почетком ове године имале несугласице око цена за нафту. Минск је сматрао да је цена на руски гас неправедна и једнострано почео да плаћа смањену цену. Москва је као одговор смањила испоруке нафте у Белорусију без царина.