Суд у Лондону: Украјина да исплати Русији три милијарде долара

30-03-2017 09:08:56 | | / vostok.rs |


Министарство финансија Русије сматра одлуку Високог суда у Лондону да Украјина исплати Русији дуг у еврообвезницама од три милијарде долара као коначну и обавезујућу, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

„Виши суд у Лондону је након разматрања тужбе Русије о дугу Украјине по кратком поступку одлучио да Украјина мора да исплати Русији номиналну вредност еврообвезница у износу од три милијарде долара, као и одговарајући износ камате“, наводи се у саопштењу.

„Виши суд у Лондону увидео је недостатак аргумента за побијање навода тужиоца о постојању дуга у еврообвезницама, а као последица тога, нема потребе да се размотре аргументи које је навела одбрана током суђења. Конкретно, у одлуци суда наведено је да, с обзиром да се ради о услову да се испуни обавеза према инструменту дуга, тужени нема аргументе који би се могли разматрати на суду у корист непризнавања важења овог захтева“, саопштило је Министарство финансија.

„На крају крајева, ово је услов доспећа дужничких инструмената за које суд сматра да нема оправдане одбране. Не би било исправно да случај иде даље до потпуног поступка у таквим околностима. Сходно томе, из наведених разлога заступник има право на резиме пресуде. Услови ове пресуде захтевају дефинисање и постоји низ посредних питања која ће суд разматрати“, рекао је судија у саопштењу.

„На тај начин, суд је донео коначну одлуку која обавезује Украјину да исплати дуг Русији у еврообвезницама у целости. Не очекује се даља расправа о том питању у Вишем суду у Лондону“, закључује се у саопштењу Министарства.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут