Дарко Младић за Восток: Чак се и доктори Трубунала слажу око тешког здравственог стања генерала Младића

29-03-2017 12:45:06 | | / vostok.rs |

Ако Трибунал не одобри отпуст генералу значило би да су изузетно пристрасни


Некадашњи командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић очекује првостепену пресуду у Хашком трибуналу, а по веома тешким оптужницама које му на терет ставља Хашко тужилаштво. Здравствено стање генерала је веома лоше, те је због тога одбрана генерала затражила од Руске Федерације да га прими на лечење, као и то да Москва пружи потребне гаранције Хашком трибуналу везано за његово лечење и боравак у Русији. Москва је са своје стране пружила гаранције и прихватила да се генерал Младић лечи у Русији, а у међувремену се чека одговор Хашког трибунала на захтев одбране генерала и гаранција Руске Федерације. О свим овим питањима, разговарали смо са његовим сином, Дарком Младићем.

Одбрана генерала је тражила отпуст, а Руска Федерација је дала гаранције за генерала. Реците нам какво је његово здравствено стање и ко га је утврђивао?

- У понедељак 20. марта, одбрана генерала Младића је поднела поднесак у коме се тражи привремени отпуст на лечење у Русију због изузетно сложеног и погоршаног здравственог стања генерала. Оштепозната је чињеница је да је он тамо скоро шест година у Трибуналу са врло тешким здрваственим стањем. На молбу породице, Руска Федерација је уважила молбу и дала званичну гараницију за пребацивање генерала Младића на лечење у Русију. Та гаранција је послана заједно са мишљењима лекара који су гледали његове здравствене податке и електронски досије, који је по први пут комплетан предат породици тек пре месец дана, иако је породица досије тражила свих ових година. На основу мишљења лекара који се једногласно слажу, укључујући ту и лекаре које је ангажовао и Трибунал из Холандије и Белгије, сви се слажу да је његово здравствено стање у зони највећег могућег ризика, евентуалног можданог и срчаног удара, или чак смртног исхода. Дакле, с том комплетном документацијом одбрана је тражила привремени отпуст на лечење.

Какве су Ваше прогнозе, да ли ће Хашки трибунал удовољити захтеву на основу приложене медицинске документације и гаранција Руске Федерације?

- Ми сматрамо да у овом тренутку нема другог логичног решења, будући да су сви хуманитарни, правни и медицински аргументи, укључујући гаранције Руске Федерације приложени, те да Суд не би могао да одбије овај захтев. Уколико би суд одбио захтев, то би значило да скривају здравствне проблеме генерала Младића и да су изузетно пристрасни. Треба подвући да сви доктори, с обе стране, чак и они које је ангажовао Трибунал се слажу око тешког здравственог стања генерала Младића и да је то у медицинској струци неспорно. Ја не видим како би сада судија који није доктор могао да одлучи другачије, а да су се сви лекари сложили око става какво је тачно здравствено стање генерала Младића.

По Вашем мишљењу, да ли је одбрана генерала Младића успела да обори доказе Тужилаштва?

- Свакако. Наш став и став стручне јавности које је имало увид у предмет је потпуно недвосмислено јасан, а то је да је одбрана оборила све оптужбе које је тужилац Трибунала свих ових година износио у јавности. Као што видите сада, у јавности нема никакве медијске медијске буке око генерала Младића што је индиректан доказ да смо ми практично у правном делу генерала Младића ослободили свих тих оптужби.

Подсетимо, генерала Ратка Младића ухапсиле су власти у Србији 26. маја 2011. године у селу Лазареву код града Зрењанина, а оптужницу против Младића Хашки трибунал подигао је 25. јула 1995. године.

Разговарао Вања Савићевић


КАТЕГОРИЈЕ