Од одласка на посао бициклом се стварно мршави, потврђује студија

17-09-2014 02:40:58 | | kodren.com/ mojenovosti.com |

Интересантно је што према студији објављеној у часопису British Medical Journal коришћење јавног превоза има исти ефекат

Од одласка на посао бициклом се стварно мршави, кажу резултати нове научне студије објављене у часопису British Medical Journal.

Већина људи који возе бицикл до посла ово већ знају али је увек добро на својој страни имати и науку. Наоружани овим доказом, стручњаци ће сада још гласније позивати људе да оставе кола код куће и нађу активније начине превоза – као што је вожња бицикла.

Истраживање, које су спровели истраживачи са Факултета за хигијену и тропску медицину у Лондону (LSHTM) и Универзитетског колеџа у Лондону, обухватило је узорак од око 7500 особа и бавило се анализом односа између процента масти у организму или индекса телесне масе и изабраног превозног средства до посла.

Резултати су показали да мушкарци који користе јавни превоз или су активни у делу пута до посла имају индекс телесне масе (тежина висина) нижи за 1,10 и 0,97 поена од оних који возе.

Код жена које користе јавни превоз индекс телесне масе је био нижи за 0,72, а код оних које су активне на путу до посла за 0,87 поена у односу на оне које до посла користе приватан превоз.

Што се тиче утицаја активног превоза на проценат масти у организму, овај извештај показује да су резултати ,,слични по обиму, значају и правцу утицаја’’ онима који су уочени код промене индекса телесне масе.

Један од истраживача, др Елен Флинт (Ellen Flint) са LSHTM-а, истиче да је доказано да је активно путовање до посла успешније у борби против гојазности од дијета и циљаних вежби.

Међу осталим истраживачима на овом пројекту су професор јавног здравља Стив Каминс (Steve Cummins), такође са LSHTM-а, и професор студија животних циклуса на УЦЛ, Аманда Секер (Amanda Sacker).

У разговору о потенцијалним предностима преласка са вожње кола на друге видове превоза за становнике Велике Британије, др Флинт наводи следеће: ,,С обзиром да су кола главно превозно средство у Британији, када бисмо успели да наведемо људе да масовно пређу са приватног превоза на јавни или активне начине превоза, постоји огроман потенцијал да велики део популације осети предности по здравље у односу на прекомерну телесну тежину и гојазност.’’

Постоје разне теорије које стручњаци предлажу како би се подстакла вожња бицикла до посла у циљу побољшања здравља. Једна од најпопуларнијих је унапређење путне инфраструктуре у циљу безбедније вожње бицикла.

Прошлог месеца је писано о студији која је показала да људи који живе близу бициклистичких стаза вежбају укупно 45 минута више недељно.

Истраживач-сарадник на Краљевском колеџу у Лондону Ентони Лаверти (Anthony Laverty) и стручњак за јавно здравље др Кристофер Милет написали су чланак уз ову студију који објашњава да смањење процента масти у организму повезано са коришћењем јавног превоза представља најважније и најзанимљивије откриће.

,,Ове предности додатно подржава чињеница да коришћење јавног превоза подразумева ходање или вожњу бицикла до места поласка, чиме се повећава непланирана физичка акитвност’’, стоји у чланку.

Они истичу да су здравствени радници додатно мотивисани да саветују пацијентима да ,,оставе кола код куће’’. ,,Тиме ће се не само за кратко време побољшати здравље пацијената, већ и смањити вероватноћа од појаве штетних климатских промена у даљој будућности.’’