Суд у Луксембургу потврдио санкције ЕУ против „Росњефта“

28-03-2017 12:39:27 | | / vostok.rs |


Заменик шефа дипломатије Русије Алексеј Мешков, коментаришући одлуку Европског суда у Луксембургу о санкцијама против "Росњефта", изјавио је да су било које санкције против руских компанија незаконите.

„О томе се може рећи само једно: све санкције које се употребљавају против руских компанија су незаконите. Ја бих предложио том суду да се упозна са повељом УН. Само Савет безбедности УН има политичко право да уводи санкције према државама и страним компанијама“, сматра руски дипломата.

Европски суд у Луксембургу је данас прогласио законитим санкције ЕУ против највеће руске нафтне компаније. Одлука је постала одговор на обраћање британског суда који је затражио став европског судског органа након жалбе на санкције у Великој Британији.

Европска унија је увела санкције „Росњефту“ 2014. године. У октобру исте године, компанија се жалила на ову одлуку Високом суду Лондона који је у фебруару 2015. године предао случај Европском суду у Луксембургу.

„Росњефт“ сматра да је Запад увео ограничења како би истиснуо Русију са тржишта и створио додатне препреке за рад руских компанија.

У документу се наводи да споразум о партнерству и сарадњи између ЕУ и Русије није у супротности са увођењем ових санкција.

„Савет ЕУ има основа за овакве акције“, наводи се у саопштењу Европског суда.

Руски нафтни гиганти „Росњефт“, „Трансњефт“ и „Гаспром њефт“ нашли су се 2014. године на удару секторалних санкција Европске уније.

„Гаспром њефт“ и „Росњефт“ су касније предали тужбу против Европске уније. Компаније инсистирају на томе да санкције, које је увела Унија не одговарају њеним међународним обавезама.

Након тога, Високи суд у Лондону упутио је случај „Росњефта“ против нафтних компанија у Европски суд у Луксембругу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут