Нови сајт Британске библиотеке - Тhe Discovering Literature

16-09-2014 06:20:28 | | / mojenovosti.com |

У Британској библиотеци је постављен нов сајт „The Discovering Literature„ (Откриће књижевности) који представља важан културни ресурс подједнако интересантан за посетиоце свих узраста.

Сада свако ко има приступ интертнету може по својој жељи да упозна славне писце свих времена и народа.

На новом сајту Британске библиотеке посетилац може на пример, да упозна експонате из детињства сестара Бронте заједно са рукописима Виљема Блјека, различите нацртие драме „Како је важно бити озбиљан“, као хиљаде и хиљаде страница викторијанске књижевности.

Постављени су такође и конспекти предавања, као и преко 150 студија водећих научника и више образовног видеоматеријала.

Премда је „Тhе Diskovering Literature“ у суштини важан културни ресурс намењен свим узрастима, од њега се на првом месту тражи и очекује да пружи помоћ оним ученицима и студетима који се припремају за полагање завршног испита.

Истраживање Британске библиотеке спроведео међу наставницима показала су да оригинални рукописи са исправкама и допунама, са изворном граматиком и прецртаним или зацрњеним фрагментима могу постаи моћни магнети за привлачење пажње ученика.

Контескстуални материјали могу такође бити интересантни за ученике-а на сајту се могу наћи писма,дневници, илустрције, речници, новине која осветљавају историјске, друштвене и политичке контексте класичних дела светске књижевности.

Тако на пример, речник жаргона криминалаца из 1809. г. баца светло на историју Оливера Твиста.

Бранко Ракочевић