Владан Глишић: Бока - српство као глобални феномен

15-09-2014 02:11:36 | | Двери/ mojenovosti.com |

Бока Которска је од оног српства које има моћ да кроз поморство и сусрет са странцима сведочи себе са сваке тачке на свету. Тако Срби из Боке потврђују да наш идентитет никада није морао да буде мрзилачки према другима да би се осећао „свој на своме“.

Политику не презиру, чини ми се, само Енглези и они који се баве политиком.

Варани стално, Срби се питају да ли су, видјевши радикални, или пак напредњачки Вучићев обрт видјели све, или је остао још неки твист за опазити?

Јер да наш гласачки материјал није доминантно калкулантски, те је отуд аморалан и лош, како би било могуће да већински гласа тек за наду у ситну ћар – чак не ни за ћар саму? И да тим гласом потпуно занемари националне интересе? Како је могуће да ништа нисмо научили из демагогија претходних режима, него и даље већински мислимо да је могуће живјети боље ако бирамо да живимо горе?

Као народ пропадамо наочиглед. Имамо уништено школство-здравство-судство, без патриотске смо елите, све старији, на прагу да продамо и претходно издану земљу. Иако смо све вријеме, судимо ли по говору власти, напредовали…

У временима када спаса може бити само одозго, разговарам с Владаном Глишићем, чланом старјешинства „Двери“.

Зашто вас Друга Србија и Прва Црна Гора виде као десничаре и националисте иако од оружја имате само јаке идеје без мрве агресије?

- Друга и Прва су прошлост нашег народа. Размишљају у идејним стереотипима и не могу да препознају нове политичке феномене какав су Двери. Нашу борбу за чување величанственог идентитета Срба они разумеју само идеолошки и онда је то – „десница“. А Двери су и социјални патриотизам који је по њима – „леви“. Онда нас убаце у фиоку „национализам“ јер друкчије не разумеју борбу против колонијалног статуса наше земље и свих наших људи. Истина коју говоримо је јака као свака истина, и ненасилна јер истини не треба насиље – уверљива је само по себи.


Зашто наш конзервативни народ, који не воли револуцију, не увиђа предности конзервативне револуције?

- Честе промене на горе, учиниле су наше људе неповерљивим према револуцијама. То је мудрост древних и искусних народа. Конзервативна револуција има смисла само ако је хришћанска, а онда је нужно ненасилна и суштински вредносна. Кад-тад ће је прихватити и наш народ. Или га неће бити – нажалост.


Откако сте спознали Боку Которску, може ли се казати да с више искуства, и из више углова видите српство?

- Бокељско искуство дало нам је Србе и ренесансу, Србе и барок, на крају Србе и море. Данас је то још једино у Боки неоспорно док на свим другим сличним местима Срба више нема. Бока Которска је од оног српства које има моћ да кроз поморство и сусрет са странцима сведочи себе са сваке тачке на свету. Тако Срби из Боке потврђују да наш идентитет никада није морао да буде мрзилачки према другима да би се осећао „свој на своме“. Бока је српство као глобални феномен, пре интернета – богато искуство за Србина из Шумадије.


КАТЕГОРИЈЕ