Озеров: Изјаве Тилерсона о повећању нуклеарног арсенала су неодговорне

19-03-2017 01:32:01 | | / vostok.rs |



Изјаве америчког државног секретара Рекса Тилерсона о могућем повећању количине нуклеарног арсенала у Јужној Кореји и Јапану ради обуздавања Северне Кореје су неодговорне, оне повећавају међународну напетост, изјавио је шеф Одбрамбеног комитета Савета Федерације Виктор Озеров.

Тилерсон је у суботу изјавио да не искључује могућност решења која би могла да доведу до појављивања нуклеарног наоружања у Јужној Кореји и Јапану. Он није прецизирао да ли је реч о размештању америчког нуклеарног оружја на територији ових земаља или о томе да оне саме произведу нуклеарно оружје.

„Ова решења су неодговорна, ако имамо у виду терористичку претњу, недопустиво је ширење нуклеарног оружја по планети“, нагласио је сенатор.

Озеров сматра да је реч о могућем размештању америчког нуклеарног оружја у Јужној Кореји и Јапану.

Према његовим речима, Русија ће проценити последице такве одлуке, уколико она буде усвојена. „Руска нуклеарна тријада потпуно обезбеђује суверенитет и територијалну целовитост наше земље“, додао је Озеров.

Сенатор је додао да се, уколико буде неопходно, могу анализирати и предложити мере за учвршћивање нуклеарне безбедности Русије.

„Не мислим да размештање нуклеарног оружја у Јужној Кореји и Јапану ствара директну претњу Русији. Ипак, пратићемо и анализирати ситуацију“, истакао је Озеров и додао да под изговором отклањања опасности од Северне Кореје Американци могу да појачају своје присуство у Азијском региону, а Јапан и Јужна Кореја постају учесници у том процесу.

Према мишљењу Озерова, последње изјаве Тилерсона сведоче о томе да амерички председник Доналд Трамп још није схватио да је Америка нуклеарна држава, што није само предност него и одговорност у одлучивању.