Захарова: Поново упућујемо позив за успостављање сарадње у борби против међународних терориста у Сирији

18-03-2017 10:25:10 | | / vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће, уколико буду потврђени подаци о страдању цивила у бомбардовању америчке авијације у околини сиријског села Џина, то бити озбиљан повод да се размишља о ближој сарадњи свих који учествују у борби против међународних терориста у Сирији.

Према мишљењу Захарове, таква сарадња могла би „суштински да повећа прецизност циљања, као и да допринесе избегавању дејстава чија је сврсисходност у војном смислу сумњива, пре свега коалиционих бомбардовања брана на реци Еуфрат или објеката за производњу нафте“.

„Партнерима поново упућујемо позив за успостављање равноправне сарадње у борби против међународних терориста у Сирији, на основу узајамног поштовања и на универзалној међународно-правној основи“, навела је Захарова у саопштењу које је објављено на сајту Министарства иностраних послова Русије.

Захарова је истакла да Москва не сумња у то да је америчка војска током бомбардовања околине села Џина у сиријском Идлибу гађала терористе.

„За разлику од појединих наших противника не намеравамо да у овом случају износимо оптужбе о ’намерном‘ убијању цивила и разарању цивилне инфраструктуре“, пише у саопштењу.

Наведено је да је неопходно установити шта се догодило на југозападу Џине, који је конкретно објекат бомбардован и ко су жртве о којима говоре очевици.

Централна команда САД, у чијој зони одговорности је Блиски исток, саопштила је у петак да је америчка војска признала да је гађала објекат поред џамије у сиријској провинцији Алепу и да проверава информације о погибији више од 40 цивила.

Према наводима Ројтерса, реч је, вероватно, о жртвама ваздушног напада на џамију у селу Џина у околини града Атариба.

Раније је Централна команда САД саопштила да је ликвидирано неколико терориста Ал Каиде у провинцији Идлибу, али је потом прецизирала да и даље нису утврђене тачне координате напада.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут