Песков: Кијев намерно подрива свој територијални интегритет

18-03-2017 10:04:16 | | / vostok.rs |


Москва ће анализирати последице увођења потпуне блокаде Донбаса од стране Кијева и санкције против руских банака, за сада нема одлуке, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„За сада је Русија изузетно забринута због тога, јер најблаже речено, ни једно ни друго не подстиче стварање атмосфере погодне за имплементацију Минских споразума. Напротив, ова блокада Донбаса ремети било какве изгледе за имплементацију Минских споразума. За сада веома пажљиво пратимо ситуацију. Наравно, Москва ће анализирати последице. За сада нису донете никакве мере и одлуке, али нас озбиљна ситуација обавезује да будемо крајње опрезни“, одговорио је Песков на питање шта ће Русија одлучити у вези са блокадом Донбаса од стране Украјине и ситуацијом са руским банкама у тој земљи.

Кремљ, такође, сматра да акције Кијева, који је прекинуо теретни саобраћај са територијама Донбаса које нису под његовом контролом, могу да доведу само до даље ескалације сукоба на југоистоку Украјине, рекао је Песков.

Он је рекао да је председник Владимир Путин разговарао о ситуацији у Украјини са сталним члановима Савета безбедности.

„Пре свега, говорило се о оштром погоршању ситуације након увођења потпуне блокаде Донбаса. Примећено је да такви потези, усмерени на одбацивање целог региона земље, воде ка даљој ескалацији тензија“, истакао је Песков.

Москва не сматра да је дошло време да се поништи одлука о признавању докумената ДНР и ЛНР, изјавио је портпарол Кремља.

„Не, не сматра. Ова мера је заиста неопходна и, пре свега, Москва се водила хуманитарним разлозима. А како се, нажалост, ситуација развија, она показује исправност донетих одлука“, одговорио је Песков на питање да ли Москва сматра да су последице те одлуке превише негативне и да је време да поништи ту привремену меру.

Према његовим речима, то што Украјина „одлучно и доследно одбацује своје регионе, осуђујући тима милионе својих грађана на живот без социјалне заштите, без банкарске сигурности, без здравственог осигурања, без правне подршке, несумњиво представља ситуацију без преседана“.

Песков је додао да Кијев „намерно подрива свој територијални интегритет“. У овој ситуацији Русија не може да остави становнике Донбаса без хуманитарне помоћи, истакао је он.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да не постоји сценарио за улазак ДНР и ЛНР у састав Русије.

„Не, не постоји такав сценарио. Ви знате да се воде различите дискусије у јавном мњењу, знате став који су више пута јавно изјављивали представници Донбаса о томе, али нема никаквих написаних сценарија. Управо зато са забринутошћу пратимо како Украјина свесно одбацује од себе огроман регион“, одговорио је Песков на питање о могућности интеграције ДНР и ЛНР у састав Русије.

Он је истакао да је забринутост Русије изазвана чињеницом да се трагични догађаји дешавају у непосредној близини границе Русије.

Песков је додао да је „Русија била и остаје заинтересована да поред њених граница постоји једна, предвидљива и просперитетна Украјина, али, нажалост, земља је далеко од тога“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут