Лавров: Маршеви неонациста у Летонији су срамота за ЕУ и НАТО

18-03-2017 09:52:58 | | / vostok.rs |


Маршеви неонациста у Летонији су срамота за ЕУ и НАТО, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са представницима локалних непрофитних организација међународне оријентације.

Сваке године у Риги 16. марта се одржава шетња бивших припадника летонске нацистичке легије „Вафен СС“ и њихових присталица. У догађају, који изазива незадовољство и огорчење антифашистичких организација широм света, обично учествује неколико стотина људи.

„Дубоко смо забринут због покушаја неких европских земаља да зажмуре на растуће неонацистичке тенденције и систематски вандализам на споменике и гробове из Другог светског рата. У позадини жалопојки о претњама по либералне европске вредности, видимо такозвано ’ћутање јагањаца‘ у вези са државном подршком редовним маршевима неонациста у Летонији. То је срамота за Европску унију и НАТО. Та акција, која, у суштини, одобрава да се вређа сећања на милионе жртава, игнорише одлуке Нирнбершког суда и резолуције Генералне скупштине УН о неприхватљивости величања нацизма“, истакао је Лавров.

Министар спољних послова Русије изјавио је да су бројни случајеви ограничавања професионалних активности руских новинара алармантни и изразио је наду да ће струковна удружења новинара наставити да промовишу високе стандарде новинарства.

„Са брзим развојем информационих и комуникационих технологија, одржавање стабилности у глобалним пословима у великој мери зависи од објективног рада мас-медија. Овоме не доприноси намерна кампања за дискредитацију Русије која се тренутно води на Западу“, рекао је Лавров на састанку са представницима руских непрофитних организација.