Вежбе САД и Јужне Кореје могу да подстакну Пјонгјанг на јачање потенцијала

15-03-2017 09:41:13 | | / vostok.rs |


Јужна Кореја и САД су у понедељак започеле заједничке војне вежбе под називом „Ки ризолв“ у контексту све већих напетости у односима са Северном Корејом.


Кинески генерал у пензији Ван Хунгуан, коментаришући наводе кинеског листа „Саут Чајна морнинг пост“, каже да је Кина знала да не може да заустави процес постављања америчког система ПРО ТХААД у Јужној Кореји и спремала је контрамере уз помоћ својих протирадарских система, који су у стању да неутралишу сигнале радара ТХААД.


У интервјуу за Спутњик, стручњак Шангајског универзитета за спољну трговину Џан Дебин је за Спутњик изјавио да су те актуелне војне вежбе врста мере застрашивања Северне Кореје.


„Заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје требало би да застраше Северну Кореју. Пјонгјанг је већ неколико пута успешно лансирао балистичке ракете, а уз то развија и нуклеарне технологије. Потпуно је јасно да санкције које су увеле САД и УН не могу да обуздају Северну Кореју. Сеул и Вашингтон и даље тврде да развој нуклеарног програма не доприноси јачању безбедности Северне Кореје, већ да му напротив штети.“


Током ових војних вежби САД и Јужна Кореја ће одрађивати задатке који симулирају операцију „физичке ликвидације“ и уништавање нуклеарних објеката. На тај начин, они би хтели да покажу председнику Северне Кореје Ким Џонг Уну да ће, ако већ санкције немају ефекта, они прибећи крајњим мерама за обуздавање свих нуклеарних амбиција његове земље. Логика Вашингтона и Сеула је остала иста: у случају да настави са развојем нуклеарног програма, режим у Пјонгјангу ће на крају бити уништен. Заједничке војне вежбе су показатељ најсуровије опасности на војном и психолошком плану.


Наравно, из перспективе САД и Јужне Кореје, вежбе са једне стране могу да подстакну Северну Кореју да крене да јача своје потенцијале, а са друге стране, они силно желе да уплаше садашњег председника.


„У оваквим околностима, Кина би морала да настави да улаже напоре како би решила овај проблем путем преговора, јер војним средствима овај проблем не може да буде решен. Ескалација војне напетости није потребна ни Корејском полуострву, ни региону у целости, а посебно не Јужној Кореји“, каже кинески стручњак Џан Дебин.


Није у потпуности изгубљена прилика да се проблем реши дијалогом и не би требало дизати руке од преговора. У садашњим условима, када напетост само расте, све већа је и потреба да се нађе миран пут за решење кризе.