Археолози у Египту пронашли велику статуу Рамзеса II

11-03-2017 10:05:33 | | / vostok.rs |


Археолози из Египта и Немачке пронашли су у блату подземних вода у Каиру огромну, осам метара високу статуу, која највероватније представља обожаваног фараона Рамзеса II.

Министарство културе Египта саопштило је да се ради о једном од до сада најважнијих открића. Статуа, вероватно направљена од кварцита, пронађена је у близини рушевина Рамзесовог храма у древном Хелиополису, који се данас налази у источном делу Каира.



Археолози су готово сигурни да се ради о статуи Рамзеса II.

Рамзес II, најславнији и најмоћнији фараон древног Египта, владао је од 1279. до 1213. године пре Христа. За време његове владавине Египат се простирао од Сирије до Нубије.

Храм Сунца у Хелиополису, близу којег је пронађена статуа, био је један од највећих у Египту, двоструко већи од Карнака, али је уништен у грчко-римском раздобљу.

Многи од његових обелиска премештени су или у Александрију или у Европу, а камени блокови су или украдени или искоришћени за градњу Каира.

Ако се потврди да се ради о Рамзесу II, кип ће бити постављен испред улаза у Велики египатски музеј чије се отварање предвиђа за 2018. годину.