Лавров: Кијев покушава да представи ствар као да је реализовао обавезе из Минског споразума

09-03-2017 10:59:47 | | / vostok.rs |


Русија и Немачка мисле да треба прекинути кршења прекида ватре у Донбасу, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на крају разговора са својим немачким колегом Зигмаром Габријелом.

„Слажемо се у основном — треба прекинути кршења прекида ватре, потребно је испуњавати договор о повлачењу тешког наоружања и недопустиво је кршење обавеза о њиховом чувању у складиштима“, рекао је Лавров.

Москва позива Кијев да прекине блокаду Донбаса, изјавио је шеф руске дипломатије.

Кијев покушава да представи ствар као да је Украјине већ реализовала све своје обавезе из Минског споразума, додао је он.

„Не желим ни у кога да упирем прст, али смо чули шта говоре наши украјински суседи, колико ратоборно звучи реторика Кијева и колико регуларно руководство Украјине покушава да представи ствар на начин као да само Русија треба да испуњава Мински споразум, док је Украјина наводно већ све испунила“, рекао је Лавров.

Руски министар је изјавио и да се Русија залаже за повећање броја посматрача Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу ради 24-часовног посматрања линије разграничења.

Немачки министар Зигмар Габријел је изјавио да се прекид ватре и повлачење наоружања у Донбасу не поштује.

„Сваких 50 секунди неко запуца. Режим прекида ватре се не поштује, као ни повлачење наоружања", рекао је он.

Габријел сматра да преговори у „нормандијском формату" треба да се наставе, додајући да се наредни састанак министара иностраних послова земаља „нормандијске четворке" треба озбиљно да се припреми.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут