Три планетe које су недавно откривене имају јако добре услове у којима се може замислити живот

08-03-2017 02:14:59 | | / vostok.rs |


Три од седам планета које су недавно откривене имају јако добре услове у којима се може замислити живот, речено је у уторак на скупу „Седам планета, откриће и последице“ у организацији Центра за промоцију науке.

Директор Института за физику Александар Богојевић рекао је да је велики успех што уопште можемо да истражујемо екстрасоларне планете, јер их је јако тешко детектовати.

„Све смо бољи у том детектовању и сада можемо да видимо и малецке каменчиће као што је наша Земља“, рекао је Богојевић.

Он је рекао да ће бити потребно четири до пет година да се завири у атмосферу нових планета и да се тако утврди да ли на њима има услова за живот, па чак и да ли има живота.

„Кисеоник је тај који увек производе жива бића, тако да ако пронађемо кисеоник у одређеној количини то би морало да значи да има и живота“, наводи Богојевић.

Доцент на катедри за астрономију Математичког факултета Драгана Илић каже да је ово откриће занимљиво јер су те планете сличне Земљи и јер се налазе на таквом растојању од матичне звезде да би могле да развију живот сличан оном на Земљи.

Она каже да се те планете налазе у „настањивој“ зони и да ће у будућности помоћу нових телескопа бити могуће снимити хемијски састав планета како би утврдили да ли тамо постоји живот сличан оном на Земљи.

Новинар у области астрономије Саша Мирковић истиче да је рано за закључке и да те планете за сада подсећају на Земљу по величини, те да ако постоје течна вода и атмосферски услови могуће је пронаћи и живот.

Танјуг