Колодкин: Циљ Кијева је да тужбом против Русије оптужи ДНР и ЛНР за тероризам

07-03-2017 01:55:45 | | / vostok.rs |


Кијевске власти не би требале да се суде са Русијом са климавим чињеницама, већ да погледају себе у огледало, јер својим акцијама гурају земљу у грађански рат, изјавио је посланик Државне думе за Крим Руслан Балбек.

Директор правног департмана Министарства спољних послова Русије Роман Колодкин, говорећи пред судијама Међународног суда УН у Хагу изјавио је да он није надлежан за тужбу Кијева, која је политички мотивисана против Москве.

Према речима руског дипломате, Украјина има два циља. Један је да увуче Међународни суд УН у дискусију о проблемима који треба да се реше само између Русије и Украјине и налазе се изван надлежности међународних инстанци. Други циљ Кијева је коришћење суда УН да оптуже самопроглашене Доњецку и Луганску народну републику (ДНР и ЛНР) за тероризам, а Русију да је спонзор тероризма.

„Кијевски режим треба да погледа себе у огледало, јер се са својом тужбом Украјина претворила у државу која исповеда војну агресију и политички и економски терор. У земљи је у току уништавање сваког различитог мишљења, док је националистичка идеологија достигла ниво државне политике“, прокоментарисао је украјинску тужбу против Русије посланик Државне думе за Крим Руслан Балбек.

По његовим речима, кијевске власти могу на својој територији да створе различите екстремистичке групе, у које улазе и радикални екстремисти који су побегли са Крима.

„У земљи расте међунационална и религиозна нетрпељивост, људи су доведени до очаја. При томе се у Донбасу наставља казнена операција за уништавање цивила који су одлучили да се супротставе политици национализма“, рекао је Балбек.

По његовим речима, антируске акције, у виду блокаде, као и припреме различитих диверзија настављају се и на граници са Кримом, који је избегао сукоб националиста захваљујући повратку кући — у Русију.

Кијев је на расправи у Међународном суду УН који је почео јуче оптужио Москву за подршку тероризму и испоруке оружја Украјини, као и дискриминацију кримских Татара и Украјинаца на територији Крима. У Москви у акцијама Кијева виде тежњу да не решавају постојеће несугласице, већ само да нађу повод за обраћање међународној судској инстанци против Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут