Слике и скулптуре спашавају Детроит од банкротства

02-09-2014 02:31:39 | | / mojenovosti.com |

Данас, 2. септембра, почиње пред судом редовни процес о банкротсву Детроита, САД. Без обзира на финансијски суноврат до којег је доспео, Детроит још има шансе да избегне привредну катастрофу у којој се нашао уколико прода или заложи драгцемо уметничко благо из градске колекције.

Ма колико то изгледало невероватно, сада америчку и светску престоницу аутомобилске индустрије могу јеидно спасити Пикасо, Ван Гог, Матис и други славни сликари. Боље речено њихова дела.

Велика финансијска групација из Њујорка Art Capital Group понудила је градској управи кредит у износу од 4 милијарде долара који ће помоћи граду да отплати део дугова. Гаранција за тако велики кредит треба да буде градска колекција слика која се чува у Детроитском институту уметности.

Градско веће Детроита је на великим мукама и под сталним је притиском кредитора од којих неки упорно захтевају да се прода део уметничке колекције. Администрација Детроита се досад успешно супростављала захтевима да ремек-дела светског сликарства изнесе на аукцију. Она је убеђена да би таква акција изазвала неповерење градског становништва. Зато је Бил Ноулинг, сектетар за медије Кевина Ора, принудног управника Детроита , изjавио да понуда Art Capital Group град не интересује. Власт Детроита се позива на закон којим се не дозвољава да суд донесе решење да град распрода активе за покриће дугова.

Подсећамо да су њујоршке финансијсе корпорације нудиле кредите до отварања процеса о банкротству Детроита 2. септембра. Градска управа се ипак нада да ће смоћи снаге да уради план изласка из кризе којим ће бити омогућено да се отпише 7 милијарди дуга и још да се обзебеди 1,7 милијарду неопходних за оживљавање комунлне инфраструктуре која се налази у јадном стању.

С друге старне, Аrt Capital Group прижељкује да ће суд одбацити финанасијски план Детроита о изласку из кризе, чиме би грдске власти биле принуђене да прихвате захтеве ове компаније, која би се тако домогла Пикаса, Матиса, Ван Гога, као залоге за кредит.

Ови није рви пут да се Детроиту предлаже да заложи ремек-дела светског сликарства из своје колекције као гаранцију за кредит који би им био одобрен.

Колкецију су одавно процењивали разни проценитељи, али се те процене разликују једна од друге. Градске власти сматрају да је најреалнија, а самим тим и најприхватљивија процена коју је извршила компанија Artvest Partners према којој је се вредност збирке креће између 2,8 и 4,6 милијарде долара.

По мишљењу многих експерата, једно од највреднијих дела Детроитске збирке је „Свадбени плес„ Петера Бројгела –старијег настао 1566. г. и процењен између 100 и 200 милиона долара, док је аутопортрет Ван Гога процељен на 1,5 милион долара.

У најскупље експонате колекције убројено је чак 66 хиљада слика, скулптура и других уметничких дела међу којима су и биста Аполона која датира из првог века нове ере, затим платна Рембренате и Монеа, цртежи Микеланђела рађени у време осликаваља Сикстинске капеле.

Бранко Ракочевић