Москва: Запад преко албанске мањине покушава да доведе власт у Скопљу

02-03-2017 03:07:05 | | / vostok.rs |


Москва је забринута због заоштравања политичке кризе у Македонији и позива Запад да прекине са грубим мешањем у унутрашње ствари те земље, саопштио је руски спољнополитички ресор.

„Запад преко албанске мањине покушава да доведе на власт у Скопљу поражену опозицију, која је ставила потпис на ултимативне захтеве Албанаца који воде ка поткопавању уставног уређења те земље. Наставак деструктивних покушаја да се наметну споља шеме које су у супротности са вољом македонских бирача могу само да погоршају ситуацију. Потребно је прекинути мешање споља у унутрашње ствари Македоније, поштовати право македонских грађана да самостално решавају своју судбину у складу са основним демократским начелима“, наводи се у коментару Министарства иностраних послова Русије.

У руском спољнополитичком ресору навели су да се „погоршава политичка криза у Македонији која је испровоцирана грубим мешањем споља у унутрашње ствари те земље“.

Руско министарство је додало да Македонци, уз активну подршку европског руководства и НАТО-а, покушавају да наметну „албанску платформу“, припремљену у Тирани.

„Изазива посебну забринутост то што су у ту аферу умешане власти једнострано проглашене независне државе Косово. Сматрамо да је таква политика врло опасна, и да може да уништи македонску државност и дестабилизује цео Балкан“, наставља се у коментару руског Министарства иностраних послова.