Песков: Увођење спољне управе у украјинска предузећа у ДНР и ЛНР није отимање

01-03-2017 10:16:17 | | / vostok.rs |


Увођење спољне управе у украјинска предузећа у ДНР и ЛНР није „отимање“, сматра прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Не сматрам да се реч ’отимање‘ овде може применити, нити мислим да је коректно то називати ’отимањем‘. Ми смо сведоци да се области које је одбацила сопствена држава налазе у још горем стању, с обзиром на то да их блокирају екстремисти“, изјавио је Песков, одговарајући на питање каква ће бити будућност ЛНР и ДНР после „отимања“.

Према мишљењу прес-секретара шефа државе, акције које предузимају власти самопроглашених република „у неком степену се могу разумети“.

„Ради се о животу неколико милиона људи. Људи треба да преживе“, нагласио је представник Кремља.

Он је додао да питање рада самих предузећа нема никаквих односа према Русији која, како је приметио Песков има неки утицај на представнике Донбаса, али да њима не управља.

„Руководиоци тих региона доносе одлуке које сматрају потребним за осигурање живота тих региона након тога како су они постављени у таквим условима“, изјавио је Песков.

Он сматра да ситуација у Донбасу изазива дубоко жаљење.

Песков је нагласио да је Русија озбиљно забринута провокацијама украјинских екстремистичких елемената.

„Несумњиво, ова ситуација изазива дубоку жалост, и ми смо озбиљно забринути због наставка провокација екстремистичких елемената у Украјини“, додао је Песков.

Русија ради и наставиће и даље да ради све што је у њеној моћи да прекине напетост на југоистоку Украјине, „јер је све то јединствени ланац и сви ти елементи су саставни делови процеса решавања кризе“.

„Нажалост, сваки корак који је предузела Украјина додатно нас удаљава од коначног циља — решавања кризе. Зато ће Русија, природно, наставити да користи утицај који има, али тај утицај није неограничен“, рекао је Песков.

Јуче су организатори блокаде саопштили да су непознате особе почеле напад на њихове позиције у подручју Кривого Торца, у ком су страдале три особе. Касније је објављено да је дошло до хапшења 37 учесника блокаде.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут