Рјабков: Тренутно стање односа између Русије и САД далеко од жељеног

28-02-2017 02:22:40 | | / vostok.rs |


Односи Русије и САД налазе се на најнижем нивоу од времена Хладног рата, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Тренутно стање односа између Русије и САД, као што сви знамо, најблаже речено је далеко од жељеног. Није претерано рећи да су наши односи данас на најнижем нивоу од периода након Хладног рата“, рекао је Рјабков говорећи на округлом столу „Руско-амерички односи: Реалност и перспективе“ у Државној думи.

Он сматра да су „Барак Обама и његово окружење почели да се окреће ка напетости, а затим и ка конфронтацији са нама још много пре украјинске кризе“.

„Темпо потпуне деградације односа убрзао се после преврата у Кијеву пре три године. Тада су у Белој кући кренули у отворен сукоб и проглашавањем политике обуздавања Русије, САД су нагло и драстично ограничиле дијалог у многим областима“, истакао је Рјабков.

Москва ће анализирати сигнале и приступе који ће бити постављени у првом говору америчког председника Доналда Трампа у Конгресу, рекао је Рјабков.

„Данас ће председник Трамп говорити на заједничкој седници оба дома Конгреса САД у традиционалном обраћању о стању у земљи. Биће важно да се анализирају сигнали и приступи о којима ће Трамп говорити у свом првом појављивању у својству лидера суперсиле“, рекао је он.

Процес припреме састанка председника Русије и САД Владимира Путина и Доналда Трампа је почео, али конкретан датум још није познат, изјавио је заменик руског министра.

О овом питању је било речи и током првог билатералног састанка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Рекса Тилерсона у Бону.

„Ако говоримо о санкцијама због којих је промет САД опао за готово трећину, са 29 милијарди долара 2014. на мање од 20 милијарди долара прошле године, ми никада нисмо тражили да оне буду укинуте и не намеравамо то да учинимо. У контактима са Американцима још једном сасвим одговорно изјављујем: нисмо расправљали и нећемо расправљати о критеријумима за укидање санкција“, истакао је Рјабков.

Он је додао да „нам ограничења у бројним областима, наравно, сметају, али не више него што штете америчком извозу који је одлучио да стимулише председник САД Доналд Трамп“.

Рјабков је рекао да о томе треба да одлучује Вашингтон, иако је јасно да би згодније било да се узајамно корисна економска сарадња развија без рестрикција. „Штавише, без ограничења би било лакше не само да се води билатерални дијалог, већ и да се бави сложеним питањима као што је сукоб у Сирији“, рекао је заменик министра.

„Желео бих да верујем да ће промене у Вашингтону створити могућности за побољшање стања у дијалогу између наших земаља… Ми смо отворени за конструктивну сарадњу са САД“, рекао је Рјабков.

Он је при томе нагласио да тај дијалог треба да се гради на основу једнакости и „без покушаја уцене“.

„Изјаве председника САД Доналда Трампа о потреби да се нормализују односи између наших земаља доживљавамо позитивно. Трамп је потврдио расположење за прагматичну сарадњу у два телефонска разговора са председником Русије Владимиром Путином 14. новембра и 28. јануара“, нагласио је Рјабков.

Противници актуелног председника САД Доналда Трампа настављају да заоштравају русофобију у оквиру велике кампање за његову дискредитовање, изјавио је Рјабков.

„Нови председник САД одмах се суочио са добро утврђеним антируским ставом који деле сви елементи америчке политичке класе. Трампови противници настављају да заоштравају русофобију као један од централних елемената масовне кампање за дискредитовање нове америчке администрације“, закључио је Рјабков.

Непријатељи Русије у америчком Конгресу покушавају да организују нешто попут економске блокаде преко нацрта закона који забрањује председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу да ублажи санкције Москви, изјавио је Рјабков.

Рјабков је навео да је прошли месец представљен нацрт закона за озакоњење антируских санкција претходне америчке администрације, као и покушаји да се прошире и пооштре ограничења, „па чак и да се уцене треће земље да их следе“.

„Другим речима, Конгрес САД у ствари жели да организује нешто слично економској блокади Русије“, рекао је Рјабков.

Он је упозорио да не сме да се искључи доношење закона „узимајући у обзир преовлађујуће антируско осећање на Капитол Хилу“.

„Ми не драматизујемо ситуацију. Јасно нам је да је (председнику САД Доналду) Трампу и његовом тиму потребно време да се наштелују спољну политику и разјасне приоритете“, нагласио је Рјабков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут