Русија се нада да ће сиријска опозиција формирати јединствену делегацију

27-02-2017 07:36:30 | | / vostok.rs |


Русија се нада да ће сиријска опозиција формирати јединствену делегацију на међусиријским разговорима у Женеви, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов.

„Надамо се формирању јединствене делегације опозиције, јер су, на крају, сви они дошли да би реализовали Резолуцију 2254 Савета безбедности УН, јер је општи циљ јасан, али, свака делегација има одређене нијансе у тумачењу ове резолуције“, рекао је Богданов новинарима на маргинама конференције о Блиском истоку.

Москва је у сталном контакту са Дамаском, између осталог и ради успостављања безбедносних зона у Сирији, изјавио је Богданов.

„Са Дамаском смо у свакодневном контакту, консултације су поверљиве природе, тако да се сва ова питања, наравно, разматрају“, рекао је он одговарајући на питање да ли се разматра тема зона безбедности у Сирији.

„Желимо да учествују и други представници… Овде још увек постоји доста акутно питање о представницима Курда. Залажемо се да учествују и представници Курда“, рекао је Богданов на маргинама конференције „Блиски исток. Када ће доћи сутра?“, коју је организовао дебатни клуб „Валдај“.

Међусиријски преговори су након скоро годину дана паузе почели у Женеви 23. фебруара.

Нацрт сиријског устава који је предложила Русија представља позив за расправу о судбини земље, рекао је Богданов.

„Нацрт устава Сирије који су припремили руски стручњаци није коначан. Њега треба посматрати као позив на конструктивну дискусију између Сиријаца, који сами треба да доносе сопствене одлуке о будућности своје земље“, истакао је Богданов.

„Верујемо да само сиријски народ, без спољњег мешања може да одреди своју будућност, а то се односи и на судбину председника Башара ел Асада“, додао је Богданов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут