Путин: Казахстан одиграо позитивну улогу у сиријским преговорима

27-02-2017 07:29:12 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин сматра да су међусиријски преговори у Астани поставили темеље за преговоре у Женеви — створен је механизам контроле режима прекида ватре.

„Ови преговори (о Сирији у Астани) су завршени, и завршени су резултатом каквог до сада није било. Наиме, успостављен је механизам за праћење прекида ватре, а то је, заправо, најважнија ствар, најважнији темељ који је дао прилику да се наставе женевски разговори“, рекао је Путин на састанку са председником Казахстана Нурсултаном Назарбајевим.

Путин је захвалио Назарбајеву за организовање међусиријских разговора у Астани.

„Казахстанска страна одиграла је веома позитивну улогу и не само као домаћин, као организатор овог догађаја, већ је заиста утицала на позитивне резултате састанка у Астани“, нагласио је руски председник.

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев сматра да су Русија и Казахстан за 25 година изградиле односе за пример.

„Сматрам да смо за ових 25 година изградили односе за пример, који треба да буду између пријатељских суседа и народа“, рекао је Назарбајев на састанку са председником Русије Владимиром Путином.

„Ове године обележавамо 25 година дипломатских односа“, додао је Назарбајев.

Међу достигнућима он је назвао стварање Евроазијске економске уније, која је за све своје чланице постала „перспективна и важна ствар“.

Назарбајев је додао да Русија остаје за Казахстан главни партнер како у политици, тако и у економији.

Он је истакао да ће он и Путин ове године одржати низ састанака. Назарбајев је рекао да је руски лидер већ пристао да учествује у априлу на Кинеској конференцији посвећеној области Пута свиле. „Затим ће се 8. јуна у Казахстану одржати Шангајска организација за сарадњу и отварање ЕКСПО-а 2017, а на јесен наша међурегионална конференција“, рекао је лидер Казахстана.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут