Дамаск спреман на преговоре само с опозицијом која осуђује тероризам

26-02-2017 01:35:34 | | / vostok.rs |


Шеф делегације сиријске владе на међусиријским преговорима у Женеви Башар ел Џафари изјавио је да је Дамаск спреман да седне за преговарачки сто једино с јединственом делегацијом сиријске опозиције, која осуђује тероризам.

„Имамо само један услов да бисмо сели за преговарачки сто с уједињеном патриотском опозицијом, како бисмо могли да их посматрамо као партнере — да је то опозиција која осуђује тероризам и која не ради према иностраном диктату“, рекао је Џафари на конференцији за новинаре након састанка са специјалним изаслаником Уједињених нација за Сирију Стафаном де Мистуром.

Према његовим речима, сви учесници у преговорима морају да осуде данашњи терористички напад у сиријском граду Хомсу.

„Ако неко од њих одбије да то учини, сматраћемо га присталицом терориста и деловати у складу с тим“, нагласио је он.

Терористичка организација Нусра фронт извела је данас у Хомсу серију терористичких напада. Самоубице су се разнеле у згради одељења за државну и војну безбедност. Погинуло је најмање 35 људи.

Џафари је, такође, рекао да Дамаск верује у преговарачки процес у Астани, али да не могу сва питања да буду решена тамо.

Према његовим речима, питање борбе против тероризма мора да се пажљиво анализира у Њујорку, Астани и Женеви, јер ће тероризам у противном утицати на преговоре.

Он је додао да сиријска делегација није разматрала предлоге о процедури вођења женевских преговора које јој је претходног дана дао Де Мистура.

„Нисмо то разматрали, јер се тренутно бавимо борбом против тероризма“, рекао је Џафари.

Де Мистура је предложио да се решавање питања борбе против тероризма и поштовања примирја препусти преговарачкој платформи у Астани, а да главни принцип преговора у Женеви буде формула „ништа није договорено, док све није договорено“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут