Сирија тражи од СБ УН-а да осуди терористички наоад у Хомсу

25-02-2017 07:39:16 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Сирије упутило је генералном секретару и председнику Савета безбедности Уједињених нација обраћање поводом терористичких напада на војне објекте у сиријском граду Хомсу, у којем је погинуло више од 40 људи.

„Министарство иностраних послова потврђује да Влада Сирије инсистира на свом захтеву генералном секретару и Савету безбедности УН да осуди ове терористичке нападе, да удвостручи напоре за уједињење међународне заједнице у борби против тероризма, као и да казни земље које га подржавају“, наведено је у тексту писма.

„Ови сурови терористички напади неће спречити Сирију да игра своју улогу у борби против тероризма, који представља претњу свим Сиријцима, као и свету, и безбедности у региону и свету“, нагласило је сиријско министарство.

Специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура изјавио је да не очекује да ће терористички напад на војне објекте у Хомсу променити ток међусиријских преговора у Женеви.

Раније у суботу саопштено је да се шест терориста-самоубица разнело у згради одељења за државну и војну безбедност у Хомсу. Према наводима извора, у нападу је погинуло 35 људи. Одговорност за напад преузела је терористичка организација Нусра фронт.

„То је трагичан догађај. Очекујем инциденте чији је циљ да угрозе преговоре. Сваки пут када смо преговарали, догађале су се овакве ствари“, додао је Де Мистура.

Једна експлозија догодила се поред центра државне безбедности, а друга поред центра војнообавештајне службе.

„Број жртава је достигао 35, док је на десетине рањено. Поред два полицијска објекта разнело се више од шест самоубица. Међу погинулима је и начелник Одељења војне полиције за провинцију Хомс, генерал Хасан Дабул“, саопштио је саговорник агенције нешто раније. У међувремену, број жртава је премашио број 40.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут