Карењина. Живо издање

29-08-2014 12:45:29 | | / mojenovosti.com |

Компанија Гугл (Google) најавила је за 3. и 4. октобар нови међународни пројекат онлајн „Карењина. Живо издање“ који ће реализовати уз подршку партнера из Русије – Државног спомен-музеја Лава Николајевича Толстоја “Јасна Пољана“.

На сервису Гугл + у директном преносу током 36 часова више од 700 учесника из целог света ће читати позанти роман Л.Н.Толстоја „Ана Карењина“. Маратон читања ће се одвијати 3. и 4. октобра 2014. г. на трговима многих светских градова укључујући Москву, Владивосток, Тулу, Новосибирск, Лос Анђелес, Париз, Њујорк и Лондон. Онлајн читање ће бити обједињено у јединствени програм You Tube.

У пројкту могу учествовати сви који прођу мали кастинг од условом да пред камером прочитају један од неколико одломака из славног Толстојевог романа и да га сниме на You Tube до 4. септембра и поставе на линк KarenjinaLive.

До почетка маратона жири ће одабрати од пријављених претендената најбоље читаоце. Критеријуми за избор читалаца неће бити строги: потребно је једино да кандиати умеју изражајно да читају тектове на руском језику.

Фолка Толстој, прапраунука руског генија, управница сектора за развој Меморијалног музеја „Јасна Пољана“ поводом овог пројекта каже:
„До наших дана су сачувани снимци на којима породица Лава Николајевича, његова жена и деца седе у гoстинској соби и слушају како неко од њих нагалaс чита књигу. Данас, у XXI веку , такође желимо да се традиција сличних домаћих читања сачува како би људи слуајушајући читаоца могли да преживљавају оно што се дешава књижевним јунацима из овог или оног дела и да се рдују лепоти коју у том делу открију. Једино што сада савремене технологије омогућују да се слушаоци налазе хиљадама миља удаљени једни од других.“

Наталија Несмачна, руководилац руског сектора В2С маркетнга у Гуглу говори о предности обједињавања савремености и класике захваљујући новим технологијама :
„Данас се савременост и класика обједињују захваљујући новим технологијама у могућности смо да стекнемо ново искуство у читању Ане Карењине . Такви инструменти као што су You Tube и видео сусрети на Гуглу стварају прекрасну шансу да на глас прочитамо роман у онлајн режиму, у разним градовима, континентима и временским зонама.“

У прес-служби Гугла су саопштили:
„Радује нас што су се у пројекат Карењина.Живо издање међу 700 учесника из целог света међу првима укључиле такве познате личности из Русије као што су: космонаут Георгиј Гречко, глумица Ингеборга Дапкунајте, позоришни и филмски глумац Игор Петренко“.

Према речима организатора, у овој манифестацији ће учествовати: режисери Јегор Кончаловски, Валериј Тодоровски, Алексеј Попогребски и Иван Вирипајев, поетеса Вера Полозкова; плесчица Аделина Сотникова; дизајнер Игор Чапурин; новинари Михаил Козирјев, Николај Усков и Јурате Гараускајте; популарни блогери Коста Павлов и Макс Брандт (LizzzTV); Саша Спилберг, Маша Вај, Јевгенмиј Козлов и други угледни ствараоци.

По завршетку пројекта тескт дела и видео биће доступан на официјелном сајту. Осим тога, захваљујући савременим технолгијама, биће снимљена места где су се дешавали догађаји из романа као и занимљиви подаци о његовим ликовима.

Једном речју, добиће се не просто аудио-зборник него интересантна видо–књига која се састоји из фрагмената које су прочитали људи са најразличитијих старна света.

Подсетимо да се Гугл редовно бави реализацијом пројеката усмерених на развој и подршку културе на целој планети.

Тако је Шпанска краљевска академија организовала читање на глас романа Мигела де Сервантеса „Велумни племић Дон Кихот од Манче„ у знак обележавања јубилеја великог писца. Тада су учесници пројекта послали на Гугл више од две хиљаде фрагмената видео-записа који су обједињени у један видео прилог.

У случају овог прогарама са Карењином, онлајн-пројекат је подигнут на виши ниво, па ће се сад живо читање одвијати директно у етру.

Бранко Ракочевић