Руска космичка станица може почети са радом 2024.

24-02-2017 11:38:15 | | / vostok.rs |


Модул Руске орбиталне станице (РОС) може да почне да ради одмах након завршетка програма Међународне космичке станице 2024/2025. године, ако се донесу адекватне мере и обезбеди финансирање, рекао је за Спутњик Владимир Слонцев, директор РКК „Енергија“.

По његовим речима, руски стручњаци већ раде на пројекту РОС, који би могао да замени садашњу Међународну космичку станицу. За разлику од свих претходних генерација станица које су имале ограничен животни век и морале да напусте орбиту након његовог истека, првобитна замисао је била да се РОС направи тако да постоји могућност замене свих модула и његов неограничени рад.

„Руска космичка станица која ће бити послана у орбиту након истека века Међународне космичке станице, пројектована је на основу неколико компоненти. Модули МЛМ-У, УМ, НЕМ већ су део новог Федералног космичког програма (ФКП-2025). Поред тога, касније у састав РОС могу бити укључени и модул капсула (ШМ) и трансформишући модул, чија израда у ФКП-2025 за сада, нажалост, није предвиђена“, рекао је Солнцев.

По његовим речима, за управљање РОС системом препоручује се коришћење инфраструктуре коју тренутно користи космички комплекс руског дела Међународне космичке станице (РКК, НИП, опрема за потрагу и спасавање, средства медицинске заштите, као и обуку посаде и особља).

Како би се обезбедила замена посаде и допремање потребног терета, користиће се бродови класе „Сојуз МС“ и „Прогрес МС“, као и космички теретњак повећане носивости који тренутно развија РКК „Енергија“.

„Ако се успешно заврши распоређивање руског сегмента МКС, укључујући и модуле МЛМ-У, УМ и НЕМ, функционисање РОС може почети одмах после контролисаног спуштања и топљења Међународне свемирске станице у атмосфери, али ће се модули пре тога одвојити“, рекао је шеф „Енергије“.

За континуирани рад РОС користи структуру са централним модулом на који се надовезује остатак структуре. Сви портови за слетање РОС система су опремљени јединственим хибридним системом пристајања.