Лавров: Украјинско блокирање резолуције о Чуркину изван границе добра и зла

21-02-2017 01:27:30 | | / vostok.rs |


Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да украјинско блокирање званичног саопштења СБ УН због смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина није толико важно када се погледа колики је губитак руске дипломатије.

„Вест је заиста трагична. Ви знате да је председник Путин јуче изразио саучешће породици и пријатељима амбасадора Чуркина и читавом колективу Министарства иностраних послова. То је заиста велики губитак. У позадини овог губитка, понашање наших украјинских колега — нека им бог суди — ту се нема шта рећи. То није ни толико важно када се погледа колики је губитак руске дипломатије“, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ оцењује акције украјинске стране о изјави председника СБ УН о Чуркину.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је на прес-конференцији са шведском колегиницом Маргот Валстром изјавио да се стални представник Украјине при УН не би усудио да блокира изјаву председника СБ УН посвећену Чуркиновој смрти.

„Он сам то не би урадио, значи — наредили су му“, навео је он.

„То није хришћански, то је изван границе добра и зла. Међутим, актуелна украјинска власт нас је научила да се неко у њиховој земљи тако понаша према Русима и онима који су против неонациста“, навео је шеф руске дипломатије.

Раније је Украјина блокирала усвајање званичне изјаве председника СБ УН, посвећене Виталију Чуркину.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут