Путин: Чуркин је био прави патриота и грађанини који није знао за пораз

21-02-2017 01:19:13 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће породици и пријатељима преминулог сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина, нагласивши да је његове заслуге тешко оценити. Чуркин је био прави патриота и грађанин који је чврсто и доследно бранио руске позиције, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Кремља.

Руски председник Владимир Путин је нагласио да је Чуркин, без преувеличавања, био један од најзначајнијих дипломата, „професионалац највишег нивоа, човек изузетне интелигенције и необичне енергије, ретке харизме и смисла за хумор, којег су искрено поштовале колеге и западни партнери“.

„Заслуге Виталија Чуркина је тешко оценити. Њему су повераване одговорне функције у централном апарату Министарства иностраних послова и у иностранству. Међутим, његове способности су се најбоље показале у периоду рада у Сталном представништву Русије при УН. Током десет година, некад у крајње напетим условима, он је чврсто и доследно бранио руске позиције о најважнијим питањима, што је захтевало огромне напоре и велико самоодрицање. Међутим, колико год да је било тешко, он је одлично испуњавао задатке и није знао за пораз“, нагласио је руски председник.

Путин је додао да је Чуркин био прави патриота и грађанин, и да ће позитивно сећање о њему заувек остати у срцима свих оних који су га знали.