Лавров: Документи житеља Донбаса признаваће се док не буде испуњен Мински споразум

18-02-2017 08:57:45 | | / vostok.rs |


Документи житеља Донбаса признаваће се у Русији само док не буду испуњене одредбе Минског споразума, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Минхену.

Према његовим речима, на састанку шефова дипломатије „нормандијске четворке“, одржаном у суботу на маргинама Минхенске конференције о безбедности, није разматран указ руског председника Владимира Путина о признавању докумената житеља Доњецке и Луганске области у Русији.

„Председничким декретом је дозвољено да се прихватају лични документи које поседују житељи Донбаса како би могли легитимно да улазе у Русију и да потом путују железницом и авионским саобраћајем по Руској Федерацији“, рекао је Лавров новинарима.

Путин је раније у суботу потписао декрет о признавању докумената издатих држављанима Украјине или особама без држављанства које живе на територији Доњецке и Луганске области Украјине док се не регулише ситуација у овим регионима.

Лавров је након састанка „нормандијске четворке“ изјавио да је током разговора с колегама из Немачке, Француске и Украјине наглашено да је блокада Донбаса недопустива.

„Једно допунско саопштење, које су прочитали немачки и француски министар, објављено је на основу нашег предлога. Скренули смо пажњу на то да је неприхватљива блокада Донбаса коју су организовали екстремисти, прекид железничког саобраћаја, аутомобилског саобраћаја и све друге претње да ће бити прекинуте било какве везе с овим делом Украјине. Предложили смо да се то понашање размотри и да се затражи хитно укидање блокаде“, истакао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут