Песков: Изјаве о ослобађању територије Донбаса од украјинских снага изречене под емоционалном напетошћу

17-02-2017 06:47:59 | | / vostok.rs |


Изјаве о могућности ослобађања територије Донбаса од украјинских снага безбедности војним средствима нису у складу са Минским споразумима, али у Москви схватају да су оне изречене под емоционалном напетошћу у региону коју је изазвао Кијев, рекао је Песков.

„Наравно, такве изјаве нису у складу са Минским споразумима. Са друге стране, то је, нажалост, та емоционална позадина која прати тензије, коју можемо да констатујемо на линији раздвајања и која је настала након провокативних и агресивних акција украјинских оружаних снага, појединачних јединица, које су, тешко је рећи у којој мери и у којем степену, под контролом украјинских оружаних снага, и наставка гранатирања мирних насеља у Донбасу“, истакао је Песков.

Москва ће наставити да чини све да дође до деескалације сукоба на југоистоку Украјине и увођење мира, додао је портпарол Кремља.

„Русија као земља-гарант Минских споразума радила је, ради и наставиће да чини све могуће за деескалацију сукоба и да га доведе у мирне, политичке и дипломатске токове“, рекао је он новинарима.

Раније данас лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко изјавио је да је „ослобађање привремено окупираних територија Доњецке и Луганске области наш главни приоритет“.

Он је истакао да је „пожељно да се то уради политичким средствима, али ако то у Кијеву не схватају, можемо то да учинимо и војним средствима“.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут