Нема партнерства са НАТО док алијанса не жели сарадњу

17-02-2017 01:53:35 | | / vostok.rs |


Русија не може да разматра НАТО као потенцијалног партнера, све док се Алијанса придржава ставова о немогућности сарадње са Русијом, усвојених на самиту у Варшави, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

Коментаришући перспективе односа Русије и НАТО-а, Грушко је нагласио да „постоје такви проблеми у сфери безбедности које не могу решити ниједна земља, нити организација“. Између осталог, по његовим речима, не може се самостално решити ситуација на Блиском истоку, ради се не само о државној изградњи, већ и о економској рехабилитацији.

„Све то, наравно, захтева допринос свих учесника. Теоретски, наравно, не може се искључити да се у Русији и НАТО-у могу појавити објективни интереси у том смеру“, рекао је Грушко.

Ипак, по његовим речима, „док се НАТО буде придржавао позиција усвојених на самиту у Варшави, о немогућности сарадње са Русијом, не можемо сматрати Алијансу потенцијалним партнером“.

Он је додао да „НАТО полази од тога да треба подржавати дијалог. Мислим да је то повезано са тим што су они схватили опасност непостојања канала комуникације са њим. Када не постоји никаква веза између највећих фактора који одређују стање безбедности у Европи — НАТО-а и Русије — пуно је ризика“, рекао је Грушко новинарима.

Што се тиче Црноморског региона и повећања НАТО снага, Москва то разматра као још један корак у правцу пораста напетости у важној зони за Русију.

Он је обећао да ће Русија „предузети мере за осигурање сопствене безбедности“.

„Све то ће бити предмет пажљиве анализе. Ми смо већ предузели додатне кораке за јачање група на југу. У току је прегруписање наше групе на Криму“, реако је Грушко.